Kalverådgivning

Kalvene er fundamentet for besætningens fremtid 

 

Kalvene bliver mere og mere værdifulde som følge af den genetiske selektion i besætningerne. Sammenholdt med den positive effekt høj tilvækst og lav sygdomsforekomst har på ydelsen som ko giver det rigtig god mening, at passe godt på sine kalve.

Behov for hjælp til kalvene?

Høj sygdomsforekomst blandt kalvene kan være meget frustrerende. Især når de handlingsplaner og de forbedrende tiltag man prøver, ikke har den ønskede effekt. Derfor kan der nogle gange være behov for at få nye øjne på rutinerne i kalvestalden og ikke mindst på indretningen af kalvestalden og staldens faciliteter, for at få genetableret en høj sundhedstilstand blandt kalvene og dermed en lettere og mere motiverende hverdag. 

Oplever du udfordringer i kalveholdet så hjælper jeg, Trine Fredslund Matthiesen, gerne. Ring eller skriv en mail, så tager vi en snak om kalvene i din besætning. Vi tilrettelægger et forløb som passer til din besætning og dine behov. Det kan for eksempel være et  rådgivningsforløb med gentagne besøg eller et enkelt rådgivningsbesøg i samarbejde med besætningens øvrige rådgivere, som efterfølgende står for opfølgning, med mig på sidelinjen.

Hvorfor invitere en kalveekspert indenfor?

Kalvediarré er en multifaktoriel lidelse, som kan være forårsaget af en række forskellige forhold. Det er derfor sjældent et spørgsmål om at ændre én arbejdsgang, eller at lidelsen er forårsaget af én bestemt bakterie eller parasit. Af samme årsag kan det være svært at sætte fingeren på, hvad der skal til for at reducere sygdomsforekomsten, ligesom man hurtigt kan få fornemmelsen af, at have prøvet forskellige tiltag uden at opnå den ønskede effekt. Det samme gør sig gældende for andre hyppige sygdomme hos kalvene som luftvejslidelser og coccidiose. 

Derfor kan det være meget givende at invitere en ekstern person ind i besætningen, for at få en retning på de tiltag, man iværksætter.

Multifaktorielle lidelser kan, som navnet antyder, være forårsaget af mange forskellige forhold og derfor kræver det også et indgående kendskab til sygdomsmekanismerne, for at kunne anvise de rette tiltag. Hertil kommer, at der findes et utal af “husmandsråd” der skal navigeres i, for ikke at ende med at bruge tid på et tiltag, som ikke har effekt på kalvenes sundhed.

Med en evidensbaseret tilgang til problemløsning i kalvestalden opnås størst effekt af rådgivningen. En del af baggrunden for den evidensbaserede rådgivning er opnået i kraft af projektet “Evidensbaseret kalverådgivning”.   

Projektets hjemmesiden kan findes på www.videnomkalve.dk

VIDEN

Viden om kalve

Kontakt

KoVet
+45 25 14 66 46

Adresse

KoVet
Hundsbjerg 4
6300 Gråsten

 

Email

mail@ko-vet.dk

Åbningstider

Man: 07.00-16.00
Tirs: 07.00-16.00
Ons: 07.00-16.00
Tors: 07.00-16.00
Fre: 07.00-16.00

Udenfor åbningstiden er vagthavende dyrlæge altid til rådighed

 

Send en besked